Der købte jeg et  ur

På vej hjem fra ferie i DK, stoppede vi ved Apple Store i Malmö, og jeg købte et  watch sport 42mm space gray UR.

Det grå ur var et naturlig valg. Jeg kan godt lide farven, er forholdsvis neutral. Uret fås også som sølvfarvet. Armbåndet fås i hvid, blå, grøn og rosa er også meget pæne, og sprælske, men jeg ser ikke for mig at gå rundt med sådanne farver. Skulle jeg have valgt en anden farve, var det blevet den sølvfarvede med det grønne armbånd. Armbåndet kan byttes, så det kan passer til forskellige anledninger.

Uret virker med en iphone 5 eller nyere. Da jeg skulle parre uret med mobilen, skulle jeg tage et billede på uret af noget der lignede mælkevejen, som snurrer hurtig rundt. Det var en flot effekt, og jeg er lidt svag for sådanne, så jeg synes det er flot Apple lægger det ekstra i måden uret parres med mobilen. Andre vil mene det er unødvendig. Uanset så erstatter det en QR-kode.

Nu har jeg brugt det i lidt over en måned. I starten var det uvant. Vi har mange ting som viser dato og tid, dashboardet i bilen, mobilen, osv. at det at bruge uret til at det,  virker lidt påtaget og overflødig i starten. Først efter jeg havde gået med det en stund, det virket naturlig. Bla. når man går ud i gangen for at hjælpe ungerne med tøjet, og de spørger hvor mange minutter der er, inden de skal gå, ser jeg på uret.

Noget af det første jeg gjorde da vi kom hjem om aftenen var at lægge watchOS 2.0 beta på. Efter den var opdateret, skiftede jeg udseendet på urskiven og lagde mig til at sove med uret på håndleddet. Da jeg vågnede dagen efter, var der ikke liv i uret, og i et øjeblik strejfede tanken mig at jeg netop havde købt et nyt ur, og gjort det til et flot designet aluminium og glas. En tråd på macrumors.com foreslog jeg holdt begge knapper inde nogle sekunder, og heldigvis virkede uret alligevel. Tråden foreslog også jeg byttede urskiven, og det hjælper. Så der er sikkert en funktion som langsomt men sikkert æder ram, og til sidst fryser uret. Heldigvis var løsningen enkel, og jeg slap for at sende uret ind til Apple, så de kunne lægge appleOS 1.0 tilbage.

En af grundende til jeg købte uret var pulsmåleren. Den skulle efter sigenden være pålidelig. Jeg har en mio Alpha pulsmåler, som sidder på håndleddet, dvs. du slipper for en rem om brystet. Men den kunne pludselig hoppe fra 110-120 i puls til 200, mens jeg gik en tur, hvilket ikke stemte. Andre gange kunne den gå ned fra 160-170 til 90. Andre gange skulle den bruge nogle forsøg på at begynde at måle pulsen. Så til sidst var det bare irriterende.

-uret måler pulsen ca. hver tiende minut, og hvis du starter motions-app’en på uret, måler den kontinuerlig. Jeg ved ikke om den er mere robust når uret bevæger sig på håndleddet. Skærmen er ikke tændt hele tiden, men af og til har jeg set uret leder efter pulsen. Det bliver lettere at se, når trediepartsprogrammer får adgang til pulsmåleren.

Pr. idag kan runkeeper, endomondo, strava osv. ikke få adgang til pulsmåleren, fordi tredieparts-appleOS ver. 1.0-programmer afvikles på mobilen, og kun skærmbilledet sendes frem og tilbage. Med den kommende appleOS 2, kan tredieparts-programmer afvikles på uret, og så får de sandsynligvis adgang til pulsmåleren. Når jeg er ude og bevæge mig, starter jeg både runkeeper og træningsprogrammet på uret.

Træningsprogrammet kalibrerer skridtlængde med urets gps, og den bliver derfor mere nøjagtig efter et par gange, mens runkeeper og venner som kører på mobilen, bruger gps’en og kan derfor være mere nøjagtige. Så nøjagtig som en gps nu kan være.

Jeg er begyndt at sætte større og større pris på fonten som Apple har udviklet til uret. Den hedder San Francisco, og det bliver også den nye standardfont på  ios 9 og El Capitan, som kommer hhv. i september og oktober.